Bakfiets met twee of drie wielen?

cargobikes-bakfiets-nl

Bakfietsen zijn er met 2 wielen (fiets met bak) of met 3 wielen (klassieke bakfiets).  Dit is de eerste keuze om te komen tot een passende bakfiets.  Vraag je af voor hoeveel kinderen de bakfiets (uiteindelijk) bedoeld is. Tot 3 kinderen kan een tweewieler heel geschikt zijn, vanaf drie kinderen is de klassieke bakfiets met 3 wielen aan te bevelen. Ook om (veel) meer dan alleen kinderen mee te kunnen nemen biedt een driewiel bakfiets meer mogelijkheden.

vollebak-super

Bij de keuze tussen 2 of 3 wielen speelt ook de afstand en aard van het verkeer een rol. In druk verkeer met veel stilstaan en vertrekken is de driewiel bakfiets erg prettig terwijl een tweewiel bakfiets juist op lange (rechte) stukken meer fietscomfort heeft.

De klassieke bakfiets staat met 3 wielen stevig en stabiel op de grond maar tijdens het rijden voel je meer oneffenheden en hobbels dan met een gewone fiets. Het fietsen met een driewiel bakfiets heeft wat weg van rijden in een huifkar terwijl het fietsen met de bakfiets met 2 wielen eigenlijk altijd meevalt. Dat driewiel bakfietsen zwáárder zouden fietsen valt in de praktijk wel mee.

Bedenk bij een eerste proefrit dat het fietsen met een driewiel bakfiets wel wat uitleg en oefening vraagt terwijl een fiets-met-bak veel meer fietst als een gewone fiets.

Nadat deze keuze is gemaakt komt de vraag: Elektrisch? Of toch niet…