Elektrische ondersteuning of toch maar niet?

e-bakfietsen

Lichter, sneller, verder  – dat zijn samengevat de belangrijkste voordelen van elektrische  ondersteuning,  trapondersteuning, e-bike, elektrische fietsen of hoe het ook wordt genoemd.  Vóór de aanschaf van een bakfiets is het handig om er direct over na te denken.

Elektrische ondersteuning op een bakfiets is aan te bevelen in situaties met regelmatig langere afstanden, in situaties met heuvels, viaducten of bruggen en om de actieradius van de fiets te vergroten.  Een bakfiets zonder ondersteuning is geschikt voor afstanden tot ca 6-8 km terwijl een bakfiets met ondersteuning ook gemakkelijk voor afstanden van 10-25 km wordt ingezet. Ook mensen met fysieke beperkingen hebben veel voordeel van ondersteuning. En voor de rest is het ook wel heel erg lekker fietsen.

Er zijn drie soorten van ondersteuning mogelijk: voorwiel-motor, achterwiel-motor en middenmotor.

voorwielmotor

De voorwielmotor is vooral geschikt op fietsen met 2 wielen waarbij de motor een echte ‘add-on’  is.  Je stelt de mate van ondersteuning gemakkelijk zelf in waarmee de fiets wat extra “trek”-kracht krijgt.  De voorwielmotor kan relatief eenvoudig later worden aangebracht.  040Fietsservice werkt met een speciale voorwielmotor waarbij ook bij bakfietsen met een kleiner voorwiel ondersteuning tot ruim 25km/h mogelijk is.

achterwielmotor

Een motor in het achterwiel is vooral geschikt voor driewiel bakfietsen.  Achterwielmotoren zijn over het algemeen sterke motoren die de fiets vooruit duwen. Deze motoren zijn alleen toepasbaar met derailleurversnellingen (zoals op racefiets of mountainbike). Schakelen in stilstand is  niet mogelijk en er is meer kans op spaakbreuk, speling op  de bak en slijtage van de voorremmen. Het later aanbrengen van een achterwielmotor is niet altijd mogelijk immers ook de versnellingen, remmen en kettingkast moeten er voor worden aangepast.

steps-motor

Erg in opmars is de middenmotor. Deze motor zit op de plaats van de trapas en is een veel dynamischere manier van ondersteuning. Wanneer je hard trapt geeft de motor meer vermogen, trap je zachtjes dan is de ondersteuning ook minder.  Eenmaal gewend is het een comfortabele en beheerste manier van ondersteuning.  Dit type motor wordt meestal af fabriek in een bakfiets gemonteerd omdat het frame is aangepast.  Bij Bakfiets.nl is het Shimano Steps-systeem van dit type motor.  Het later toevoegen van een middenmotor is bij de meeste bakfietsen problematisch.

Dat is natuurlijk allemaal mooi, maar wat kost dat nou een passende bakfiets? Lees hier meer….